PROJECT OMSCHRIJVING

In opdracht van de Hogeschool van Amsterdam is IJbouw toegewezen om de vergroening van de Knowledge Mile te realiseren. De Knowledge Mile is een internationaal toonaangevende business community en innovatiedistrict in het hart van Amsterdam. Gelegen tussen het Amstelplein en het Mr. Visserplein.

In het centrum hiervan ligt de Amstel Campus van de Hogeschool van Amsterdam met 60.000 studenten, gezamenlijk met 30.000 buurtbewoners en 200 bedrijven is de doelstelling om de Knowledge Mile te verduurzamen. In het collectief duurzame daken en gevels heeft IJbouw voor de HvA meerdere projecten in het verleden mogen uitvoeren.

Op diverse daken is een sedum bedekking aangebracht. De dakbedekking is hierop aangepast, voorzien van een wortelwerende laag en daarna voorzien van een lichtgewicht sedum bedekking. Door de dakbedekking af te dekken met een sedum bedekking wordt de levensduur vergroot, de gebouwen blijven koeler en heeft het een positieve bijdrage aan het watermanagement. Om ook de biodiversiteit te vergroten zijn er op de daken “bees en butterflies” sedumbedekking aangebracht. Hierbij zijn ook nog eens 2 bijenvolken geplaatst door de HvA.

Bij de voorgevel van het Wibauthuis zijn 3 groene gevelsystemen geplaatst. De systemen bestaan uit een beplantingsbak op straatniveau en de gevels zijn voorzien van rekken. Er is een diversiteit aan klimplanten geplaatst welke de gevel zullen bedekken. Vanwege dit succes wordt er nog een gevel vergroend bij de westgevel van het Theo Thijssenhuis. De buurtbewoners kijken nu naar een rechte statige gevel, die straks is bedekt met een mooi groen kleed. Voor de saamhorigheid wordt er gebruikt gemaakt van een onderbeplaning van kruiden, die door de buurt kan worden gebruikt en geplukt. De beplanting is ook voorzien van een irrigatiesysteem zodat deze op de juiste momenten wordt voorzien van water.

Gezamenlijk met de HvA zijn de mogelijkheden onderzocht welke daken en gevel geschikt zijn om te vergroenen. Hier is gekeken naar de constructie van de gebouwen, de ligging i.v.m. zon en groei en zichtbaarheid. De projecten zijn uitgevoerd tijdens de reguliere weken, dat houd in dat de colleges en medewerkers geen hinder mochten ondervinden van de werkzaamheden. IJbouw mocht een belangrijke schakel zijn binnen de diverse afdelingen van de HvA en hun gebruikers, tevens de communicatie met externen verzorgen. Na de oplevering van het project stopt het niet, een nazorg traject en onderhoudsovereenkomst mogen wij nog jaren betrokken zijn bij de verzorging van de sedum bedekking en de vergroende gevels.

Het project is samen uitgevoerd met Schadenberg Dakwerken BV. Tevens willen wij de opdrachtgever bedanken voor dit mooie project.

PROJECT DETAILS

Categorieën:Onderwijs, Duurzaamheid
Opdrachtgever:Hogeschool van Amsterdam
Locatie:Wibautstraat te Amsterdam
Periode:2020
Bandbreedte omzet:
hva knowledge mile foto website 3

HOOGTEPUNTEN

    • Diverse daken is een sedum bedekking aangebracht
    • Bij de voorgevel van het Wibauthuis zijn 3 groene gevelsystemen geplaatst.
    • De beplanting is ook voorzien van een irrigatiesyteem zodat deze op de juiste momenten worden voorzien van water