Houtwarmcentrale Lelystad

Expertise BeGreen
Project Projecten

Voor een ontwikkelaar en exploitant van opwekking van duurzame energie heeft IJbouw het civiele en bouwkundige deel van de houtwarmtecentrale ontworpen en gebouwd.

In de basis moest het gebouw ca 1.000 m2 worden met een gemiddelde hoogte van ca. 10 meter zijn. De kelderbak, inclusief de bunker voor de houtvoorraad, is ongeveer 210 m2. De diepte is 4 meter diep en 210 m2.

Voor het zowel completeren van het ontwerp als in de uitvoering hebben wij intensief samengewerkt met de nevenaannemer en beiden onze kennis en kunde op de eigen vakgebieden ingebracht om voor de opdrachtgever een optimaal eindproduct neer te kunnen zetten.

Door een zeer goede voorbereiding en optimale bouwmethode was het voor ons allen mogelijk de deadline voor de zogenaamde “first fire” te halen.

Deze houtwarmtecentrale heeft een thermisch vermogen van 15 MW en wordt gestookt op duurzaam verkregen houtsnippers. Deze houtsnippers zijn alleen afkomstig uit noodzakelijk bosonderhoud in de omgeving Lelystad. Met deze centrale kunnen ongeveer 5.000 woningen worden voorzien van duurzaam produceerde warmte welke geleverd wordt aan het warmtenet in Lelystad. De productie van de duurzame warmte levert een besparing van zo’n 7,5 miljoen m3 gas ten opzichte van woningen met traditionele individuele cv-installaties.

 

HOOGTEPUNTEN

  • Civiele en bouwkunidge deel ontworpen en gebouwd
  • Door goede voorbereiding is de deadline genaamd ‘first fire’ gehaald A
  • De productie van duurzame warmte levert een besparing van zo’n 7,5 miljoen m3 gas ten opzichte van de woningen met traditionele individuele cv-installaties